Lyhyesti seuran historiaa
Mikkelin Ampujat ry on paikkakunnan vanhin yhä toimiva urheiluseura. Perustamisvuosi on 1886 ja alkuperäinen nimi Mikkelin läänin Metsästys- ja Ampumaseura.
Alkuaikoina toiminta ei keskittynyt vain ampumaurheiluun vaan tavoitteena oli myös "hyödyllisen metsänriistan kartuttaminen". Hyviä pyssymiehiä tarvittiin pitämään kurissa runsasta petoeläinkantaa ja turvaamaan jo melko niukaksi käyneen hyödyllisen riistan säilyminen.
Pelkästään ampumayhdistykseksi seura eriytyi 1949, jolloin sen nimikin muutettiin Mikkelin Ampujat ry:ksi (MA).
Yhteistyö Mikkelin varuskunnan kanssa on ollut toiminnan ja menestymisen edellytys. Ampumaseura ja sotilaat käyttävät samoja Puolustusvoimien ratoja, joissa on sekä armeijan että seuran hankkimia ratalaitteita. Myös kilpailujen järjestämisessä apua on annettu puolin ja toisin.
Ampumaseuran kotiratoja ovat olleet Tarkk'ampujapataljoonan vanha ampumarata Kalevankentän kohdalla, Pyykkilammen rata Likolammen lähellä, Kiurunsuon rata Laihalammin pohjoispuolella, Siekkilän rata Kangasniementien varrella ja Laurikkalanmäen haulikkorata.
Nykyinen kotirata on Karkialammen varuskunta-alueella Kyrönpellossa. Nimeltään Kyrönpellon ampumarata.
Nykyisin Kyrönpirtiksi kutsuttu ampujapaviljonki on vuodelta 1926 ja se siirrettiin Siekkilän ampumaradalta nykyiselle paikalleen 1988. Armeijan sekä Mikkelin Ampujien ja 17 muun yhdistyksen yhteinen saunarakennus, Veteraanimaja, valmistui ampumaratojen lähimaastoon 1999.
Sisäratoja Mikkelin Ampujilla on vuosien varrella ollut useassa paikassa eri puolilla kaupunkia.
Kilpailutoiminta on aina ollut vilkasta. Kaikki alkuajan kilpailut ammutiin kiväärillä "vapaalta kädeltä" eli pystyasennosta. Kolmiasentoisia kiväärikilpailuja alettiin järjestää 1910. Kiväärikilpailujen lisäksi järjestettiin jo 1910-luvulla hirvikilpailuja (kivääri) sekä kiekkokilpailuja (haulikko).
Pistoolikilpailut tulivat ohjelmaan 1920-luvulla. Sotien jälkeen 1940-luvun lopulla alkoi lajien voimakas erikoistuminen ja sarjojen lisääntyminen. Ilma-aseet otettiin käyttöön 1950-luvulla.
Uusimpana tulokkaana on practical-ammunta, joka hyväksyttiin Mikkelin Ampujien ohjelmaan 1992.
Kilpailumenestystä on tullut maailmanmestaruuksiin saakka. Jouko Hietalahti oli mukana voittamassa pienoiskiväärin joukkuemestaruutta 1974, Sirpa Ylönen nyk. Vesanen voitti pienoiskiväärillä sekä henkilökohtaisen EM:n että MM:n 1982 ja Petri Hujanen sotilaiden MM:n vakiokiväärillä 1993.
Jatkossa kansainvälistä menestystä on tullut kivääripractical:ssa, 2 MM-hopeaa Pertti Karhuselle, haulikkopractical:ssa 2 MM-mitallia Jari Rastaalle ja näkövammaisten ilmakivääri kilpailusta Timo Nyström:lle MM-kulta ME tulosella 2019.
Mikkelin Ampujat ry on saanut mainetta myös luotettavana kilpailujen järjestäjänä. Hyvien ratojen lisäksi seuralla on rutinoitunut kilpailukoneisto. Siihen on alusta lähtien kuulunut myös ateriahuollosta vastaava naisjaosto. MA on ollut vuosittain jopa useiden kansallisten kilpailujen isäntänä.
Jäsenmäärä on seuran 134 vuotisen toiminnan aikana kasvanut 21:stä 583:een, ollen parhaimmillaan yli 600. Järjestelmällistä nuorisokoulutusta on ollut 1950-luvulta lähtien. Ampumakoulu yli 8 vuotiaille aloitettiin 1975 ja haulikkoampujien oma ampumakoulu 1987. Nuorisoklubi perustettiin 1991.
Mikkelin Ampujille valmistui vuonna 2011 entisen Savon Prikaatin kuntotalon alakertaan ampumarata.
Ampumaradalla on 40-paikkainen ilma-aserata, jossa voi ampua ilmapistoolilla ja ilmakiväärillä. Radalla ovat myös tauluaukot ilmakiväärin asentokilpailuja varten; makuu - polvi - pysty. Radalla voidaan ampua myös ruutiaseilla, käytössä on 11 paikkainen rata, jossa ampumamatka voi olla 5-50m.
Lisäksi käytössä on ilmaolympiapistoolin ja liikkuvan maalin laitteisto sekä 25 kappaletta elektronisia MEGA-linkin taululaitteistoja, joihin voidaan ampua ilma- sekä ruutiaseilla, sisällä ja ulkona.
Ulkoratoja MA:lla on: 3 haulikkorataa (Skeet, Trap ja compak), Practikal rata ja 50m kiväärirata, jonka yhteydessä on villikarjurata. Em radat sijaitsevat Karkialammen varuskunta alueella, jossa liikkuminen on sallittua MA:n jäsenille Puolustusvoimien määrittelemällä tavalla.